В Белоградчик днес признателното поколение отбележи 80 години от безсмъртния подвиг на летеца, капитан Димитър Списаревски, предаде репортер на "Фокус". Пред паметника на героя, кавалер на ордена "За храброст", разположен в центъра на градчето, бяха поднесени  венци и цветя.

Нека в днешния ден да се замислим, че с подвига си Списаревски ни е завещал важни поуки. За това, когато почитаме паметта на летеца, ние  отдаваме поклон и към неговата майка – Елисавета Списаревска, живяла тук, в Белоградчик, каза в словото си кметът на Община Белоградчик Боян Минков. Той допълни, че Елисавета Списаревска е давала всичко от себе си, за да изгради ценностна система и чувство за доблест още от най-ранна възраст в храбрия бъдещ летец.

Даниел Дончев, уредник в Исторически музей - Белоградчик разказа за живота и подвига на героя и припомни думите на Списаревски: "Ние сме българи и трябва да браним всичко българско. Името на България трябва да стои най-високо и да свети като слънце в сърцето ни. Нашите герои са жертвали кръвта си и живота си за това да живеем ние свободни днес! Защото народ, който не помни историята си и не почита героите си е погубен."

Дълбок поклон пред подвига на капитан Димитър Списаревски, жертвал живота си за своята родина, поднасяйки венци и цветя отдадоха представителите на местна администрация, Исторически музей – Белоградчик, Инициативен комитет за поставяне на паметника на Димитър Списаревски, на учебни заведения и на политическа партия "Възраждане" - Белоградчик и  Монтана.

Димитър Списаревски е роден на 19 юли 1916 г. в град Добрич. След Ньойският договор семейството му бива изгонено от града и се местят в Лом, а след това и в Белоградчик, където е родната къща на майка му Елисавета. На 20 декември 1943 г. Списаревски влиза в своя първи и последен въздушен бой. Оказал се в бомбардировъчната група на противника, той предприема първият в историята на българската военна авиация въздушен таран. Постъпката му е толкова стъписваща, че предизвиква уважение дори у вражеските пилоти.