На 9 март се навършват 80 години от Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи. Това съобщиха за "Фокус“ от отдел "Култура и духовно развитие“ към Община Кюстендил. В критичните дни в началото на март 1943 г., когато се решава съдбата на хиляди хора, петимата кюстендилски граждани – Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Димитър Пешев, Иван Момчилов и Петър Михалев, със задружните си усилия допринасят да бъде спряна депортацията на евреите от довоенните предели на Царство България.

За тези им заслуги те са провъзгласени в Държавата Израел от мемориала "Яд Вашем" за "праведници на света". Наградени са с най-висшето държавно отличие в Р България – орден "Стара планина" I ст. Удостоени са със званието "почетен гражданин на Кюстендил".

Годишнината ще бъде отбелязана с различни събития. От 10.00 часа в къща музей "Димитър Пешев" ще бъде открита фотодокументалната изложба "Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи".

От 10.45 часа ще се състои шествие от къща музей "Димитър Пешев" до паметника на Димитър Пешев, където от 11.00 часа ще се състои тържествено честване на 80 години от Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи

От 11.30 часа ще има шествие от паметника на Димитър Пешев до къщата на Иван Момчилов. Полагане на венци и цветя на признателност на паметната плоча на Иван Момчилов. Шествието ще продължи до Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора", където от 12.00 часа ще бъде открита изложбата “Кюстендилски художници от еврейски произход". От 13.00 часа в галерията ще се състои юбилейна кръгла маса на тема: "80 години от спасяването на българските евреи".

Венцеслав ИЛЧЕВ