На 10 януари София и България отбелязват 80 години от англо-американските бомбардировки над столицата. През 1944 година разрушени са множество цивилни и жилищни сгради. Избити са невинни жени и деца.

"София трябва да бъде унищожена, а в развалините и да се сеят картофи", казва тогавашният и даван до ден днешен за пример министър-председател на Англия Уинстън Чърчил.

И небето над столицата почернява от западни бомбардировачи, които изхвърлят тонове смъртоносно желязо над града.

Разрушени в София са 12 657 граждански обществени и жилищни сгради увредените в една или друга степен са в пъти повече. Сред тях е и Народното събрание. Военни обекти, които са се намирали извън пределите на града, не са били цел на бомбардировките.

Убити са 931 столичани, а ранени – 1025. Частично или напълно разрушени и опожарени са 12 567 жилищни, промишлени и обществени сгради, сред които и тези на Министерския съвет, Народното събрание, БАН, Светия Синод, Археологическия музей, Държавната печатница, католическата катедрала "Свети Йосиф“, Народния театър, Столичната библиотека, в която изгарят 40 000 книги, Етнографския музей, Софийската синагога, църквата "Свети Спас“, двореца "Врана“ и др.