75 години от установяването на дипломатически и културни отношения между Китай и България отбелязваме на 3 октомври. Празничната програма по повод годишнината във Велико Търново вече започна. Институт “Конфуций" към ВТУ “Св. св. Кирил и Методий" откри изложба на 75 творби на китайски и български художници, която ще бъде експонирана в Художествената галерия "Борис Денев“ до 6 октомври, предаде кореспондент на “Фокус". Честванията продължават с още две големи събития: международна научна конференция и празничен спектакъл.

На 11 октомври от 14:00 часа в Институт "Конфуций“ ще се състои официалното откриване на XI-ата Международна научна конференция на тема: "Дипломатически, икономически и културни отношения между Китай и страните от Централна и Източна Европа“, ежегодно организирана от Институт "Конфуций“ във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“. Освен на 75-годишнината от установяването на българо-китайски дипломатически отношения тазгодишният форум се посвещава и на 90-годишнината от рождението на проф. д-р Бора Беливанова – изтъкнат учен, китаист, преводач и преподавател във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“. Участие в конференцията са заявили редица експерти и учени от различни образователни институции, преподаватели, студенти, докторанти от България (ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“, СУ "Св. Климент Охридски“, УНСС, ПУ "Паисий Хилендарски“, БАН), както и участници от Китай, Румъния и Унгария.

Ректорът на Великотърновския университет и екипът на Институт "Конфуций“ канят всички жители и гости на Велико Търново на празничния спектакъл на 12 октомври от 18:00 часа в Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов“ с вход свободен. За да вземат участие в концерта, специално от Китай ще гостуват професионални изпълнители на бойни изкуства и на традиционни музикални инструменти. В програмата ще участват още ученици и студенти, изучаващи китайски език, от Велико Търново и Класна стая "Конфуций“ в СУ "Васил Левски“ –  Русе. Присъстващите ще могат да се насладят на "Танца на дракона“ и на гигантската китайска панда.