За 11-те общини от Видинска област в държаният бюджет за 2024 г. са залегнали 73 милиона лева. Това съобщи за "Фокус“ народният представител от региона Любен Иванов. Той уточни, че до този резултат  се е стигнало след множество предложения и накрая депутати са успели  да разширят първоначалната редакция на чл. 107 от Закона за държавния бюджет и да се включи възможността средства да бъдат насочвани и към извършването на благоустройствени дейности в населените места.

Тази редакция, уточни депутатът, даде възможност, заедно с Община Видин да подготвим и внесем за финансиране няколко проекта. Това са: реконструкцията на Крайдунавския парк в областния град, за който ще бъдат отделени повече от 18 млн. лв. и 5-тия етап от ремонта на пешеходната зона от спортна зала "Фестивална“ до сградата на ОД на МВР - Видин /3,1 млн. лв./, допълни Иванов.

Заедно с тези два особено важни за облика на централната част на Видин проекта, успяхме да осигурим финансиране и за обновяване на двата подхода към града от към град Дунавци и от към с. Новоселци, както и за пътя за с. Въртоп, който е в окаяно състояние. За тези три проекта общата предвидена сума в бюджета е 16 млн. лв.

Отново в синхрон с ръководството на Община Видин, каза Любен Иванов, скоростно подготвихме и внесохме, а Министерството на финансите откликна и заложи в Закона за държавния бюджет за 2024 г. и средства в размер на над 1, 3 млн. лв. за проектиране реконструкцията на футболния стадион във Видин, Гребната база, Речна гара Видин, спортна зала "Фестивална“, старата дизелова централа, пътищата  до селата - Каленик, Гомотарци и Кошава, междублокови пространства и улици в кварталите на Видин, както и подмяна на уличното осветление във Видин.

Удовлетворен съм като народен представител, допълни Иванов, че в държавния бюджет на България за 2024 г. се заложи и финансиране в размер на 4, 3 млн. лв на приоритетен за мен още като областен управител обект: участъка от Път VID1121: /III-141, Кула - Грамада/ - Полетковци - Старопатица - граница общини (Кула - Макреш) - Раковица /III-1412/от км 14+012.00 до км 18+637,45 (Участък на територията на общ. Макреш).