65-тото масово преплуване на река Дунав подготвят в Свищов, предаде кореспондент на "Фокус“. Инициативата ще се случи в последната събота на юли – на 29-ти. Началото ще е в 8:00 часа, а мястото - местността Паметниците край Свищов.

От Общината уточняват, че всички желаещи да преплуват реката ще бъдат записани на място и ще преминат медицински преглед, при който ще подпишат декларация, че могат да плуват. След прегледа плувците ще бъдат извозени с платформи (пароми) в близост до румънския бряг. Оттам на групи ще преплуват близо километров участък до българския бряг на реката и ще финишират при историческата местност Паметниците.

Преплуването няма състезателен характер. Грамоти за участие ще получат всички плувци, като по традиция ще бъдат отличени най-възрастният и най-младият от тях, най-голяма група участници и семействата, преплували заедно река Дунав.

Спортната проява се организира от звено "Масова физкултура и спортна база" при Община Свищов, съвместно с БЧК, със съдействието на Министерство на отбраната (Командване на сухопътни войски), Военно формирование 28 880 – Белене, дирекция "Речен надзор" към Изпълнителна агенция "Морска администрация", Регионална дирекция "Гранична полиция" – Русе, ГПУ – Свищов, РУ – Свищов, МБАЛ – Свищов и звено "Сигурност и контрол" при Община Свищов.

Луиза ТРАНЧЕВА