65% е посещаемостта на детските градини в Свищовска община в началото на тази седмица. Това обобщи в предаването "Добре дошли в Свищов“ на Радио "Фокус“ зам.-кметът Анелия Димитрова. Тя уточни, че по-голямата част от детските заведения са възобновили дейността си вчера, след едноседмичното прекъсване. Затворени остават три – ДГ "Васил Левски“, ДГ "Слънчо“ и ДГ "Чиполино“.

"Причината е, че има висок процент на заболели учители и помощен персонал. Следим в динамика процесите и реагираме, според наличните възможности. Знаем, че се създава неудобство за родителите, но обстоятелствата са такива, че няма как да осигурим толкова голям брой заместващ персонал. Въпреки трудностите, всички трябва да проявим разбиране, още повече в условията на много високата заболеваемост в нашата община“, призова зам.-кметът.

Относно училищата тя подчерта, че те работят, според разпоредбите на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново и Министерство на образованието. Децата от начален етап са в класните стаи, а при по-големите обучението се случва на ротационен принцип – една седмица в училище, една вкъщи.

Анелия Димитрова бе категорична и, че въпреки драстичното повишение в цената на всички енергоносители е обезпечено отоплението в детските и учебни заведения в общината. Те няма да бъдат затваряни заради високи сметки и невъзможност за плащането им.

Луиза ТРАНЧЕВА