Язовирите в Сливен са обект на проверка. Това стана ясно по време на заседанието на  Междуведомствена комисия, назначена със заповед на областния управител Марин Христов, предаде "Фокус".

Обект на проверката от страна са комисията са 114 язовира, включително язовирите за питейни води "Асеновец“ и за напояване -"Жребчево“. Целта е да се установи тяхното техническо състояние и да се отстранят евентуални нередности, за да се гарантира безопасната им експлоатация. В случаи на констатирани такива, ще бъдат дадени задължителни за изпълнение от собствениците предписания.

Проверката ще обхване 63 язовира на територията на четирите общини, които са 1 и 2 степен на потенциална опасност от тристепенната класификация и ще бъде извършена в периода от 4 до 20 септември тази година. Останалите язовири, които са 3 степен на потенциална опасност, в зависимост от последиците при освобождаването на съхраняваните в тях води се проверяват на всеки 3 години.

Преобладаващата част от язовирите са общинска собственост, 14 са тези, които се стопанисват от частни сдружения за напояване или други лица. 35 язовира са предадени в собственост на Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовири.

Комисията се председателства от заместник-областния управител Чавдар Божурски. В нея участват експерти от областна администрация и общините, ДАМТН, РД ПБЗН, Басейновите дирекции в Пловдив и Варна, Държавното предприятие за стопанисване на язовири, Напоителни системи.

Заместник-областният управител Чавдар Божурски призова за отговорно отношение по време на проверките, за да бъдат предотвратени евентуални бедствия и аварии.