Близо 6000 великотърновци изясниха здравноосигурителните си права в Териториалната дирекция на НАП в старата столица през първата половина на годината. Хората, поинтересували се дали имат платени осигуровки, са с около 1000 повече в сравнение с 2022-а, предаде кореспондент на "Фокус“.

От приходната агенция припомнят, че справка за здравноосигурителния си статус, както и проверка на периодите, за които липсват здравноосигурителни вноски, могат да направят всички граждани и чрез електронната услуга на НАП. Повече от три неплатени вноски за последните три години водят до прекъсване на здравните права. Здравната вноска е в размер на 28.40 лв. на месец. Срокът за внасянето им е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят.

От институцията уточняват и, че от този месец близо 1600 ученици от Великотърновска област, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигурителни вноски. 750 от тях са абитуриенти от старата столица.

Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение.

Справка за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях може да се направи чрез "Здравноосигурителен калкулатор", който е със свободен достъп в Е-портала на НАП.