Общински съвет – Смолян ще предложи на Министерство на образованието и науката в Списъка на защитените детски градини и защитените училища за учебната 2023/2024 година да бъдат включени общо 11 учебни заведения на територията на Община Смолян, предаде репортер на "Фокус“.

Това са детска градина "Дъга“ – централна сграда - с. Смилян, част от детска градина "Дъга“ – с. Смилян със самостоятелна сграда, част от детска градина "Дъга“ – с. Смилян със самостоятелна сграда с адрес: с. Могилица, детска градина "Русалка“ – с. Търън, детска градина "Изворче“ – с. Момчиловци, детска градина "Детелина“ – с. Широка лъка, основно училище "Никола Й. Вапцаров“ – с. Широка лъка, основно училище "Св. св. Кирил и Методий“ – с. Смилян, основно училище "Стою Шишков“ – с. Търън, основно училище "Св. св. Кирил и Методий“ – с. Момчиловци и основно училище "Св. св. Кирил и Методий“ – с. Арда.

В докладната записка се посочва, че съгласно разпоредбата на чл. 1, ал. 1 и ал.2 на ПМС №121/23.06.2017 г. за приемане на критерии за определяне на защитените детски градини и защитените училища и на условия и ред за тяхното допълнително финансиране, за защитена детска градина по смисъла на чл. 54, ал. 1 от Закона за предучилищното и училищното образование /ЗПУО/ се определя детска градина, която, ако бъде закрита най-малко 8 деца в задължителна предучилищна възраст ще пътуват на не по-малко от 14 километра или 5 деца в задължителна предучилищна възраст ще пътуват на не по-малко от 20 километра по наличната пътна мрежа до най-близката друга детска градина или училище с необходимия капацитет, които организират задължително предучилищно образование. За защитена може да се определи и част от детска градина, която се намира в друго населено място, ако отговаря на същите критерии.

Съгласно разпоредбата на чл. 2, ал. 1 на ПМС №121/23.06.2017 година за защитено училище по смисъла на чл. 54, ал. 2 от ЗПУО за учениците от I до VII клас се определя училище, което, ако бъде закрито или преобразувано, най-малко 10 ученици от I до VII клас ще пътуват на не по-малко от 20 километра по наличната пътна мрежа до най-близкото друго държавно или общинско училище с необходимия капацитет, в което се осъществява обучение в съответния клас.

За общините, класифицирани като планински, към които спада и Община Смолян, километрите се изчисляват на базата на разстоянието до най-близката детска градина или до най-близкото държавно или общинско училище, които организират задължително предучилищно или училищно образование, умножено по коефициент за приравняване, отчитащ средната разчлененост на релефа и средната надморска височина за общината. Коефициентът за приравняване, определен за Община Смолян в приложението към чл. 1, ал. 4 на ПМС №121/23.06.2017 година е 1,41.

Защитените детски градини и защитените училища получават ежегодно допълнително финансиране чрез бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет.

Списъкът със защитените детски градини и защитените училища се актуализира ежегодно по мотивирано предложение на кмета на общината след решение на общинския съвет. Предложенията се внасят в Министерство на образованието и науката в срок до 10 септември, се казва още в докладната записка.

Нели ГЕРГЬОВСКА