"Съвместната работа на институциите по обхващане и включване на децата у учениците в образователната система“ бе темата на форум, който се проведе във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Домакин на проявата е Регионалното управление на образованието. Началникът ба институцията инж. Розалия Личева очерта постигнатото и предизвикателствата по темата пред училищни директори, експерти от ОД на МВР, Службите за социално подпомагане и другите отговорни лица.

Тя посочи, че по този механизъм в региона 56 екипа с представители на различни институции работят активно с родители, ученици и учители, като най-сериозният им ангажимент е обхождането на домовете на деца и ученици от 4 до 16 годишна възраст, застрашени от отпадане.

Според информацията, събраната от тези екипи, към момента за актуализация дали са в чужбина подлежат 883-ма млади хора в областта. От тях 206 са от Велико Търново, 272 в Горна Оряховица, 197 в Павликени, 66 в Златарица, 59 в Полски Тръмбеш, 64 в Стражица и 15 в Сухиндол. Добрата новина е, че за пет години от 639 незаписани в системата на образованието деца в момента те са 21 за цялата област. В това число 12 са до 7 годишна възраст, а 9 са учениците. През 2018 г. до 7 годишна възраст незаписаните са били 536, а учениците – 103 в цялата област.

Преди пет години, когато е създаден механизма за обхващане и включване на децата в образованието, екипите е трябвало да обхождат над 6 600 адреса на деца, за които е имало данни, че родителите са в чужбина, а към края на тази година адресите са 895.