Към момента в Смолянска област има 54 приемни семейства. В 4 от тях в момента няма деца, а в останалите се отглеждат общо 54 деца и в няколко има по две деца – биологични братя или сестри. Това каза за "Фокус“ Петя Пампорова – директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане“ – Смолян.

Не всички деца, настанени в приемни семейства обаче подлежат на осиновяване, подчерта Пампорова. "За да влезне едно дете в регистъра по осиновяване, трябва да са изпълнени определени условия. Или биологичната майка трябва да е дала декларация, че е съгласна детето да бъде осиновено, или то да не бъде потърсено минимум шест месеца от биологичното си семейство. Тоест ако не е осъществен контакт с него. Една част от децата, които са в приемните семейства, осъществяват контакт с биологичните си семейства и съответно те не могат да бъдат вписани за осиновяване и няма да бъдат осиновени. Те може да бъдат реинтегрирани в биологично семейство ако обстоятелствата в него се подобрят и позволяват връщане на детето в семейството или приемното семейство ще ги отглежда до завършване на средното образование. Имаме такива случаи“, поясни Пампорова.

Тя уточни, че през 2023 г. не са извеждали деца от биологично семейство в Смолянска област.

Семействата, които са от Смолянска област и чакат за осиновяване на дете към момента са 17, от тях едно вече е в процедура и се очаква да мине делото и на практика има 16 семейства, които очакват да осиновят дете.

Пампорова обясни, че продължителността на процедурата по осиновяване е различна. "По принцип зависи от това какви са претенциите и изискванията на семейството към детето, което искат да осиновят. Колкото повече претенции имат и държат изцяло на български произход, тогава се чака по-дълго време. При условие, че има много кандидати за осиновяване като цяло в България, е нормално чакането да е по-дълго. Към момента в страната има 1626 кандидат-осиновители вписани в регистъра, които очакват дете“, каза още Петя Пампорова.