Осъдиха румънски гражданин за трафик на мигранти през България, предаде кореспондент на "Фокус“. На В. Н. бе наложено наказание лишаване от свобода в размер на две години, чието изпълнение е отложено за срок от пет години. Мъжът трябва да плати и глоба в размер на 5000 лв. Автомобилът, с който е извършено престъплението и е собственост на В.Н., е отнет в полза на държавата.

Румънският гражданин е признат за виновен в това, че на 16 ноември миналата година в село Вонеща вода, чрез използването на лек автомобил марка "Фолксваген“, с немски регистрационни табели, с цел да набави за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнал група чужденци. В колата са били 11 сирийски граждани (6 пълнолетни и 5 непълнолетни лица), без валидни документи за самоличност. Мигрантите не са притежавали и редовни паспорти или заместващи ги документи, както и визи. Деянието е извършено виновно при форма на вината пряк умисъл и по начин, опасен за живота на лицата, които са били превозвани в багажника на автомобила.

Делото е приключило със споразумение, одобрено от Районен съд – Велико Търново, което има последици на влязла в сила присъда.