50 заявления за отпускане на еднократна помощ за извънредно настъпили обстоятелства по чл. 16 от Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане за получени до момента в Смолянско от семействата, чиито домове бяха засегнати от бурята на 4 ноември. Това съобщи за "Фокус“ Петя Пампорова – директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане“ – Смолян. "Размерът на помощта е различен на база на това, какви са щетите нанесени на съответната къща или имот. Най-високата сума, която хората могат да получат е 1500 лв. Чрез нас това е единствената помощ, която може да се отпусне, но тук може да се намеси и общината и тя също да подпомогне пострадалите по някакъв начин“, поясни Пампорова.

Тя посочи, че вчера са били бяха организирани пет екипа от Дирекция "Социално подпомагане“ – Смолян. Единият от екипите е посетил община Баните, а четирите са били на територията на община Смолян. "Обходени са селата Катраница, Сивино, Селище, Речани, Река, Билянска и Горна Арда. В Катраница положението беше най-тежко и там има много поражения по покривите на къщите, включително и един отнесен покрив. Засегнати са 40 къщи там и сме приели 40 заявления от Катраница за еднократна помощ. В Сивино са пострадали 7 къщи и там също има една къща с отнесена цяла покривна конструкция. Приели сме оттам 7 заявления за еднократна помощ. В Речани сме приели две заявления и Горна Арда – едно. Екипът, който беше в община Баните, посети село Треве, за което имахме информация за нанесени щети от бурята. Там обаче близките на семейството вече се бяха справили с щетите и ги бяха отстранили“, обясни Пампорова.

Тя подчерта, че помощта на пострадалите ще бъде отпусната възможно най-бързо. Служителите на Дирекция "Социално подпомагане“ ще направят абсолютно всичко, за да може тя да бъде одобрена и съответно на 13 или 14 ноември да бъде по сметките на хората, каза още директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане“ - Смолян.

Припомняме, че обилният дъжд, придружен от силен вятър на 4 ноември, нанесе много щети на територията на област Смолян. Десетки села останаха без ток повече от денонощие. Има къщи с частично или напълно отнесени покриви и изпочупени прозорци. Множество паднали дървета затвориха пътища и скъсаха електропроводи.