Експертите на РИОСВ - Русе съставиха 5 акта за установяване на административни нарушения през септември. Три от тях са по Закона за управление на отпадъците, от които два на "КЛМ ЕКО“ ЕООД затова, че не води отчетност в Националната информационна система за отпадъци (НИСО) и липса на отговорно лице - организатор на безопасното им управление; на "Палет сървиз“ ООД за неводене на отчетни книги за събиране и съхранение на отпадъци в НИСО.

На "Линамар Лайт Металс Русе“ ЕООД са съставени два акта – за неизпълнение на дадено предписание да представяне на план-график с конкретни мерки, с цел недопускане разпространението на миризми извън производствената площадка на завода и за установено нерегламентирано заустване на поток отпадъчни води в канализационната система на гр. Русе, коeто не е включено в действащото комплексно разрешително на дружеството.

Директорът на екоинспекцията е издал 4 наказателни постановления през септември, с което на юридически и физически лица са наложени глоби или имуществени санкции в общ размер 8 000 лв. Общо събраните суми от РИОСВ - Русе по наложени глоби, имуществени санкции са 9 000 лв. и по еднократни и текущи санкции (чл. 69 от ЗООС) са 6 232,93 лв. По сключени споразумения по чл. 58г от ЗАНН в инспекцията са постъпили 3 500 лв.

Общият брой на проверки през септември е 129 на 108 обекта от контролираната територия, от които 88 са планови, а 44 - извънредни. В рамките на осъществения контрол са дадени 69 предписания за отстраняване на констатирани несъответствия с екологичното законодателство.