47 водачи на моторни превозни средства, употребили алкохол или наркотични вещества, са получили наказания от Районен съд – Дупница през първите шест месеца на 2024 година, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд - Кюстендил. От съдебната институция отчитат запазване броя на новообразуваните наказателни дела от общ характер по чл. 343б от Наказателния кодекс.

От началото на годината до момента са образувани 42 дела с такъв предмет, спрямо 44 за първото шестмесечие на миналата година.

За периода, Районен съд – Дупница е наложил наказания на 47 водачи на моторни превозни средства. Ефективни наказания "лишаване от свобода“ са получили 15 лица.

На 31 водачи на моторни превозни средства са наложени условни наказания "лишаване от свобода“ за срок от 3 месеца до 1 година и 6 месеца, изпълнението на които е отложено за изпитателен срок от по 3 години. На 17 от подсъдимите е наложено и наказание "глоба“. 40 водачи са лишени от право да управляват моторни превозни средстнва.

За първите шест месеца на миналата година са образувани 44 дела, с предмет -  управление на МПС след употреба на алкохол или наркотични вещества. Осъдените лица са били 53. От тях: ефективно - 12,  условно - 40,  на пробация – едно лице.