47 500 лева са предвидени за логистичното осигуряване на предстоящите местни избори във Великотърновска област, предаде кореспондент на "Фокус“. Средствата ще бъдат преведени на Областна администрация – Велико Търново, като 29 000 лева ще струва първият тур, а останалите 18 500 лева са за втори, ако има такъв. Всичко това стана ясно по време на среща между ръководството на Областна администрация, представители на десетте общини в региона и служители на Областна дирекция на МВР. На работното заседание бе обсъдена организационно-техническата подготовка на изборите за общински съветници и кметове, насрочени за 29 октомври.

По време на срещата губернаторът Ивайло Здравков информира, че в Областна администрация е сформиран технически екип с ръководител главния секретар, който отговаря за организационно-техническата подготовка и обезпечаване на дейностите, свързани с местните избори. Екипът ще следи и взаимодействието с администрацията на Министерски съвет, общините от областта, Общинските избирателни комисии и ОД на МВР.

Комисар Йосиф Павлов, началник отдел "Охранителна полиция“ при местната полиция увери, че вече е започнала подготовката за обезпечаване на охраната на изборния процес. Ще бъде създаден оперативен щаб, ще се определят основен и допълнителни маршрути за охрана и транспортиране на изборните материали и машините, ще има обследвания и проверки на местата за съхранение на изборните книжа и т.н. От юридическия екип на Областна администрация акцентираха върху факта, че когато действащ кмет се кандидатира за нов мандат следва да определи свой заместник.

Бяха обсъдени и други конкретни казуси и съдебна практика, свързани с местните избори. Относно контрола върху актовете и действията на кметовете на общини областният управител изрази становище, че ще провежда регулярни срещи с представителите на местната власт.