Малко над 46 хиляди лева отпусна за разкопки край Горна Оряховица Министерство на културата. Средствата са по одобрен проект на Исторически музей – Горна Оряховица, предаде кореспондент "Фокус“.

От Общината уточняват, че парите са за проучвания и теренна консервация на крепост "Ряховец“. По план разкопките на Ряховец през тази година ще се осъществят през месеците септември и октомври. През 2023-а разкопките ще продължат във вътрешните терени на крепостта, около главната порта и в южното подградие.

Археологическите проучвания на емблематичната горнооряховска крепост продължават без прекъсване вече девето поредно лято. В периода 2015-2022-а екип от специалисти с научен ръководител Илиян Петракиев (РИМ – Велико Търново), зам.-ръководител Мая Иванова (ИМ – Горна Оряховица) и научен консултант проф. д-р Хитко Вачев (РИМ – ВеликоТърново) разкриват структури и материали от III–II хил. пр. н. е. до ХIII век. С цел изясняване хронологията на изграждане и преустройствата на съоръженията, са проучени три сектора – северна крепостна стена с участък от вътрешността, главна (югоизточна) порта и южно подградие на крепостта. През годините са извършени множество интердисциплинарни изследвания като археоботаничен, археозоологичен, антропологичен и ДНК анализ, както и радиовъглеродно и археомагнитно датиране.

През 2015 година крепост "Ряховец“ получи статут на обект с категория "национално значение“.

Първите редовни археологически разкопки на крепостта се провеждат в периода 1985-1991-а от екип в състав: доц. д-р Йордан Алексиев, доц. д-р Иван Бъчваров, проф. д-р Хитко Вачев и доц. д-р Павлина Владкова. Проучени са средновековните порти с част от крепостната стена, църква, сграда, некропол и ями. В подножието е разкрита и римска вила от IV век.

В периода 2016-2022 година археологическият екип, заедно с Исторически музей – Горна Оряховица, Община Горна Оряховица, училища от Горна Оряховица, Лясковец и Велико Търново и спонсори, организират първата в България "Археологическа школа". През изминалите лета близо 200 ученици от VI-ти до ХII-ти клас се запознаха на място с работата на археолозите и взеха участие в разкопките. Предвижда се и през този археологически сезон школа "Ряховец“ да продължи своята дейност.