Партньорството между държавата, местната власт и бизнеса дава възможност за привличане на инвеститори и разкриване на нови работни места. По този начин можем да бъдем полезни както на младите хора, които търсят своето място, така и на вече имащите сериозен опит да бъдат конкурентоспособни и да надграждат уменията си. Община Стара Загора винаги ще бъде отворена за подкрепа и към нови компании, които избират региона за своята дейност. С тези думи заместник-кметът по транспорт, екология, инвестиции и зелен преход на Община Стара Загора Радостин Танев се обърна към всички присъстващи на трудовата борса, предаде репортер на "Фокус".

Събитието се проведе днес в общинската спортна зала "Иван Вазов“ и събра на едно място близо 30 работодатели, които са обявили 450 свободни работни  места. Инициативата се организира от Агенцията по заетостта, Дирекция "Бюро по труда“ в Стара Загора и в партньорство с Община Стара Загора.

Община Стара Загора участва с щанд Invest Stara Zagora, в който експерти от отдел "Инвестиции, енергийна ефективност и зелен преход“ представят персонализирана подкрепа за инвестиции на местни и чуждестранни компании, които търсят успешно преместване, разрастване на бизнеса си в Стара Загора и региона. Те предоставят и прединвестиционна консултация и бизнес анализи.

Отделът подпомага развитието на местната бизнес среда чрез осигуряване на връзка с търсещите безработни лица. Пример за подобен вид подкрепа са различни инициативи, които провежда Общината като WorkIn Stara Zagora, Кариерен форум към Тракийски университет и Bulgaria Wants You, инициатива, която има за цел да насърчи българите да се върнат в родината. През октомври месец предстои да стартира  онлайн платформата за търсене на работа VibeJobs, която е с подкрепата на Община Стара Загора.

 "Радвам се, че тук виждам компании, които през последната година и половина успяхме да привлечем в Стара Загора. Много е важно фирмите да бъдат достатъчно отговорни към хората и да им предоставят възможности не само за добра работа, но и добро заплащане“, добави зам.- кметът Танев.

Той уточни, че Община Стара Загора заедно с Европейската комисия са разработили Стратегия за развитие на регион Стара Загора. "За общината са ясни основните сектори, в които трябва да се развиваме и един от тях е енергетиката“, каза още Радостин Танев.

На събитието присъстваха Митра Христова, началник на отдел "Човешки ресурси“ в Община Стара Загора, Росица Райкова, началник на отдел "Инвестиции, енергийна ефективност и зелен преход“ в Община Стара Загора, Методи Марков, областен управител на Стара Загора, Габриела Димчева, зам. изпълнителен директор на Агенцията по заетостта, представители на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и др.

Георги Гьоков, директор на Дирекция "Бюро по труда" в Стара Загора, изказа благодарност към Община Стара Загора и лично към кмета Живко Тодоров за доброто партньорство през годините.

"Г-н Гьоков, благодарим за добрата ни съвместна работа. Община Стара Загора винаги подкрепя подобни инициативи. Това не е първото и няма да бъде последното събитие, което правим.  Благодаря на всички за чудесната организация“, сподели г-н Танев.

В трудовата борса се включиха всички търсещи работа - безработни, заети, желаещи да сменят работното си място или учащи, които искат да работят. Това е втората мащабна трудова борса, която се организира и чрез нея се осъществява директен контакт между работодатели и безработни.

Община Стара Загора ще продължи да организира подобни събития, с цел да подпомогне гражданите.