В рамките на продължаващата специализирана полицейска операция за превенция на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, и противодействие на конвенционалната престъпност, до момента на територията на област Смолян са проверени множество обекти и лица. В операцията участват служители от всички подразделения на областната дирекция: от районните управления (РУ) в областта, секторите за противодействие на криминалната и икономическата престъпност, охранителна и териториална полиция, пътна полиция, експертни служби и разследващи полицаи. В част от действията са включени и служители от Зоналното жандармерийско управление- Пловдив, както и представители на ДГС-Смолян, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР - Смолян.

В хода на операцията са извършени проверки на 45 търговски обекти, заложни къщи и кредитни институции, за които съществува риск от свързани с изборния процес нарушения. Полицейските екипи продължават да обхождат територии в различни населени места в областта. Провеждат се превантивни беседи с лица, които могат да влияят на изборния процес, както и със служители, които са в йерархична зависимост, за да се предотвратят опити за т.н. "корпоративен вот“. Съставени са 3 протокола за предупреждение. Образувани са 5 досъдебни производства, които нямат отношение към изборния процес. Иззето е 1 ловно оръжие по досъдебно производство.

На изградените контролно-пропускателни пункта (КПП), са проверени 397 моторни превозни средства и 430 лица. До момента за различни нарушения по Закона за движение по пътищата (ЗДвП) на водачите са съставени 30 акта и 142 фиша.

Операцията продължава, като полицейските екипи следят за спазването на законовите разпоредби и обществения ред в областта.