428 ролки филтърна харти(коркофан) с надписи на известни марки за цигари задържаха митнически служители от ТД Митница Русе при два отделни случая в района на Дунав мост – Видин и в района на МП Оряхово.

Около обед на 19.10.2021 г. в района на Митнически пункт Оряхово митнически служители извършват проверка на товарен автомобил, излизащ от страната, и откриват 308 ролки с цигарена хартия, щампована с известна марка.

При друг случай предходния ден, на 18.10.2024 г., митническите служители извършват проверка на товарен автомобил, преминаващ през ГКПП "Видин“ и установяват, че част от превозваната стока представлява фолирани бобини. След щателна митническа проверка е установено, че се превозват 120 бобини с коркофан (ролки с филтърна хартия) за цигари с надпис на световноизвестна марка.

За стоките и при двата случая са възникнали основателни съмнения, че нарушават права на търговска марка, поради което общо 428-те ролки са задържани. За случая предстои да бъдат уведомени представители на притежателите на марките.

По-рано този месец митническите служители от сектор "Оперативен контрол“ Свищов в ТД Митница Русе също установиха недекларирани 958 бобини с ленти коркофан (филтърна хартия за производство на цигари) сред групажната стока на товарен автомобил.

Проверките се осъществяват в рамките на съвместната операция по противодействие на контрабандата, с участието на екипи от Агенция "Митници“, ГД "Гранична полиция“, ГД "Борба с организираната престъпност" и Национална агенция за приходите.