Тодоровден изпълни Конната база на Тракийски университет – Стара Загора със стотици привърженици на красивия спорт, който в празничния ден събра 40 жокеи с над 60 коня от цялата страна. Това съобщиха за "Фокус" от висшето учебно заведение. Водосвет за здраве и благоденствие сложи началото на спортното събитие, организирано от Тракийски университет и община Стара Загора в чест на българските традиции и преклонение към един от небесните покровители на града на липите Свети Теодор Тирон.

Ректорът на университета проф. Ярков поздрави участниците и гостите. "Сърцето ми е изпълнено с радост да видя днес толкова много хора, участници и деца тук – в Конната база. Нека този ден да даде рестарт на славата на конния спорт в Стара Загора, с основен двигател Тракийски университет и да станем отново лидери на Балканите. Тук ще стартираме конна езда за деца, хипотерапия, конна болница и рехабилитационен център за коне и ще сбъднем мечтите си заедно! Желая на всички участници късмет!“, каза проф. Ярков.

Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров също отправи приветствие. "Първо искам да поздравя всички именици днес, на този хубав български празник – бъдете живи и здрави. Благодаря специално на ректора, затова че има планове за тази прекрасна база на Тракийския университет, която има нужда да се доразвие и да се инвестира в нея, така че конният спорт в Стара Загора да може се развива и традициите да бъдат продължени. Нека днес победят най-силните, най-добрите и да продължават да прославят този красив спорт!“, заяви кметът Тодоров.

Официални гости на събитието бяха членове на ректорското ръководство, представители на ръководството на общ. Стара Загора и на държавната власт.

Красимир Димитров от Тракийски университет с коня Ясинта грабна Купата на ректора в най-високата категория в конните състезания X паркур над 01,05 метра, където премериха сили 16 участници. На второ място в категорията беше Филип Вълев с Джъстис, на трето Десислава Колева с Касара, на четвърто Самуил Мановски с Палада, на пето Лоугън Саудърс с Меркур.

Филип Велев с Джъстис стана носител на Купата на кмета в категория X паркур до 01 – 01,05 метра, следван от Петър Иванов с Какао, Красимир Димитров с Индиак, Константина Плешкуца с Лейди Дездемона и Лоугън Саудърс с Пали.

В категорията за деца, любители и млади коне с X паркур до 60-70 см. победителите се наредиха в следния ред: 1 място – Белослава Братанова с Рамира, 2 място - Константина Плешкуца с Лейди Дездемона, 3 място - Рината Закирова с Лейди Дездемона, 4 място – Яна Шаркова със Скуби Ду, 5 място – Владимир Иванов с Азия.

Представителен фолклорен ансамбъл Нашенци съпроводи музикалната част на празничния Тодоровден, а финал на празникът поставиха децата, които сега правят първите си стъпки в конния спорт с демонстрация в категория Начинаещи.