Бляскави костюми, изящна сценография и ефектен 3D мапинг очаква публиката на комичната опера на Моцарт "Сватбата на Фигаро“. Представлението е на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов“ във Велико Търново, а премиерата ще е следващата седмица, предаде кореспондент на "Фокус“.

Сюжетното действие ще пренесе зрителите в XVIII век в двореца на граф Алмавива край испанския град Севиля, затова в сценографията са включени елементи от барокова и рококо архитектура. Големи прозорци, детайлно украсени мебели и фини декоративни елементи създават усещане за аристократична елегантност и дворцов лукс на сцената.

В спектакъла участват солисти от Китай, Сърбия, Северна Македония, Русия и различни оперни театри в България заедно с оркестъра, хора и балета на МДТ. Диригент-постановчик е маестро Георги Патриков, а гост-режисьор - Петко Бонев. Сценичният дизайн и костюмите са дело на Ася Стоименова, а 3D мапингът е подготвен от Лора Руневска – elektrick me.

"Постарали сме се създадем класически Моцартов спектакъл и да се доближим максимално до епохата, в която се развива действието. Заложили сме на раздвижени сцени, които акцентират на различни части в двореца – покоите на графа и графинята, градините, залата за приеми“, споделя режисьорът. Той допълва, че в спектакъла са използвани цветови палитри, които отразяват социалните роли на персонажите. Благодарение на 3D мапинга с интересните визуални проекции публиката в театралния салон ще се почувства като на филмова прожекция с тази разлика, че музиката и сюжетното действие ще се развиват пред тях на живо.

Костюмите също отразяват модата на XVIII век. Тези елементи присъстват както в богатите благороднически тоалети на граф Алмавива, елегантните рокли на неговата съпруга Розина и прислужницата Сузана, така и в по-скромните облекла на слугите, какъвто е и Фигаро. При дамите преобладават корсети, широки поли и дантели, а за ушиването им са използвани плюш, сатен, жакард, лъскава тафта и естествени материи. Костюмите впечатляват с ръчно правени бродерии, шевици и камъни. По-голяма част от сценичните облекла са съчетани с подходящи за тях шапки и перуки, които също са ръчна изработка.

В постановъчния екип участват още концертмайсторът Мария Павлова хореографът Катя Богданова, хормайсторът Яница Първанова, корепетиторите Росица Тарапанова и Кристияна Абрашева. Помощник режисьор е Румяна Атанасова.

Премиерата на "Сватбата на Фигаро“ е на 3 октомври от 19:00 часа в голяма зала на великотърновския театър.