В СУ "Тодор Кирков“ започнаха дейностите по проекта "Придобиване на нови знания и практически умения от ученици за работа в областта на 3D числови симулации и предварителен анализ на дигитални модели за 3D принтиране с помощта на индустриални софтуерни продукти на Altair с цел надграждане на тяхната компетентност и спомагаща за бъдещето им кариерно развитие“. Проектът се реализира от фондация с нестопанска (идеална) цел "Институт за дигитално образование, научноизследователска и развойна дейност“ и е включен в плана за младежки дейности на Община Ловеч за 2024 г. 

Участват ученици от 11. клас, както и осмокласници, с които ще се надграждат през следващите няколко години придобитите умения.

Целта на проекта е да се обучат младежи за практическа работа с новаторски софтуер на Altair, намиращ приложение в научна и развойна дейност при конструиране на автомобили, самолети, космически апарати и други високотехнологични производства, включително и производство на детайли с помощта на 3D принтери. Обучението провеждат експертите с международен академичен и индустриален опит Виктор Стоянов, бивш възпитаник на СУ "Тодор Кирков“, и д-р инж. Александър Стефанов.

На младежите ще бъде предоставен 12-месечен достъп до софтуера, както и безплатни онлайн курсове за усъвършенстване на способностите им за работа със софтуера, завършващи с получаване на международен сертификат Altair.    

Реализацията на проекта приветства кметът на Община Ловеч Страцимир Петков, който изтъкна, че в ерата на дигитализацията и иновациите експертизата, която ще придобият участниците, е с висока добавена стойност и ще им помогне в бъдещата реализация. Ние участваме в проект за модернизация на професионалното образование и обучение и с този софтуер ще надграждаме, коментира директорът на училището Росица Маринова.

По време на обучението днес бе представено как протича един производствен процес от идеята до серийния продукт, както и методиката за валидиране на софтуери с примери от практиката.