32-ро издание на изложбата "Есенен салон“ организират местното представителство на Съюза на българските художници и Община Стара Загора, предаде репортер на "Фокус". Ежегодната среща на творците с публиката ще бъде открита по традиция навръх Празника на Стара Загора, в изложбена зала "Лубор Байер“, от 18.00 часа.

Жури, излъчено от Съюза на художниците, в състав Никола Енев, Богомил Живков, Милен Алагенски и Петър Петров, номинира 39 участника с 53 творби. Уникално за това издание е учредяването на ново отличие - награда на СБХ, изразена в парична премия, редом с традиционната награда - плакет на Александър Козаров, осигурена от Община Стара Загора. Всички гости на събитието ще имат възможността да се насладят на изкуството на творците и да разберат кои ще са номинираните и носителите на двете награди. Експозицията може да бъде разгледана до 25 октомври 2024 г.

Ако потърсим корените на днешния "Есенен салон“, неминуемо ще стигнем до първите Окръжни художествени изложби през 40-те години на ХХ век в Стара Загора. В началото на 60-те пък изложбите ще срещнат своя нов дом – "в салона на новата изложбена зала, в сега строящия се блок южно от Окръжния народен съвет.“ (Георги Стефанов). А през 1993 г. ще сменят името си с новото "Есенен салон“. 

Интересно е да се отбележи, че първата изложба с това наименование е открита на 31.10.1903 г. в Париж. Тя се явява алтернатива за младите художници и се провежда през есента, единственото свободно време в културния календар на столицата. Подобна е ситуацията през 90-те в Стара Загора – организират се общите изложби "Салон зима“ и "Салон пролет“, както и редица самостоятелни изложби, по този начин единствения свободен период заема и "Есенен салон“. В явна връзка с парижкия салон, през септември 1913 е организиран първия немски Есенен салон. През 1984 г. пък шестима немски художници организират първия Есенен салон в Лайпциг.