37-годишен измамник от Перник предлага надомна работа в интернет срещу 42 лева за материали. Това съобщи на брифинг прокурор Атанас Илиев от Районна прокуратура в Пловдив, предаде репортер на Радио "Фокус"- Пловдив. "В рамките на месец успяхме да съберем доказателства за продължаваща престъпна дейност", каза прокурор Илиев и добави, че мъжът е извършил множество измами на територията на цялата страна и директно го нарече "измамник по професия".

Перничанинът е безработен, но има 34 страници справки за съдимост през последните 10-12, като през това време се е занимавал предимно с измами, някои от тях извършени при опасен рецидив. Той е лежал и в затвора. Предстои да му бъде взета мярка за неотклонение "задържане под стража". Законът предвижда за това престъпление лишаване от свобода от 3 до 10 години.

На практика измамникът се е възползвал от мъката на безработни хора, на които е обещавал надомна работа. Пускал е обявите по интернет. Хората е трябвало да намерят и да му изпратят по 42 лева в негова сметка, за "материали" за сглобяване на играчки. Срещу това те не са получили нищо.

До момента прокуратурата е установила 80 измамени лица, но продължава да издирва и още. Това мъжът е правил от 2012 година досега. Прокуратурата апелира ако има хора, които да са излъгани по този начин да се обадят и да имат повече доверие в институциите.

Прокурор Илиев посочи, че в Районна прокуратура в Пловдив си вършат тихо и съвестно работата и от 1 януари 2022 година до сега имат образувани 231 досъдебни производства, като по повечето вече има присъди.

Цветана ТОНЧЕВА