360-градусова виртуална разходка вече е възможна из залите на Художествена галерия - Добрич. За това съобщи нейният директор Недко Недков, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. В процеса на виртуалния тур са заснети 217 точки, снимките са 868 и всичко това е изработено за месец. Нововъведението дава възможност залите на добричката галерия да бъдат достигнати макар и онлайн от всяка точка на света. "Може би това е единствената галерия в България с такава разходка.

Благодарим на Недко Недков за доверието!“, посочват от компанията, създала дигиталния продукт. Екипът се занимава с видеозаснемане и организиране на онлайн излъчвания от различен тип, базиран е в Добрич. По думите на Недко Недков създадената възможност за 360-градусова виртуалната разходка е благороден жест и желание да бъдат популяризирани галерията и въобще културния живот на Добрич. Уеб адресът е: https://goo.gl/maps/inbVctsbnq3dqCKF6. Сградата на галерията притежава културно-историческа стойност, като пример на представителна, монументално решена обществена постройка, характерна за неокласицизма от началото на 20 век.

През 2000 г. сградата на Художествена галерия – Добрич е вписана в Регистъра на обявените паметници на културата като "архитектурно-строителен паметник на културата" с категория "местно значение". Тя е изградена за съдебна палата в периода 1932 – 1937 г., по време на румънската власт в Южна Добруджа и по силата на Крайовския договор е предадена на българската държава. Авторът е румънски архитект.

В строителството са участвали българи, в това число младият тогава арх. Велислав Ханджиев. След 1940 г. в сградата се помещават различни държавни и партийни институции и обществени организации. В периода 1981 – 1982 г. е извършено преустройство с промяна на предназначението и сградата е адаптирана за галерия. Тя е от малкото запазени в архитектурната памет на Добрич и респектира с внушителен обем и класическо равновесие, една от най-красивите и представителни обществени сгради в централната пешеходна част на града. В част от залите са представени постоянни експозиции, други приемат гостуващи изложби. Тази година по думите на директора Недко Недков акцент ще бъде поставен на графиката.

Жулиета НИКОЛОВА