35 хил. лв. ще отдели община Бургас в борбата с гларусите. Това реши местният парламент на днешната си сесия, предаде репортер на "Фокус".

За тази сума администрацията на кмета Николов трябва да предприеме действия за възлагане на изготвяне на доклад. Той трябва да съдържа анализ и оценка на популацията на гларусите в града, както и какви са  европейските практики и резултатите от тях за борба с птиците, символ на Бургас. В доклада трябва да се посочат и мерки за ограничаване популацията им. Кметът на Бургас Димитър Николов увери, че администрацията ще даде всичко от себе си, за да изпълни всички точки, заложени в докладната записка.

"Бих искал да успокоя всички, които са против тази докладна и действията, които предлагаме. Няма да бъдат прилагани нехуманни мерки за ограничаване на популацията на гларусите. Предметът на докладната е изготвяне на оценка- доклад“, заяви единият от вносителите на докладната записка  - Стоян Грозев  от КОД – Български възход.  

Веселин Пренеров от ГЕРБ изложи практики от страни, които имат бургаския проблем – ограничаване на достъпа до храна за гларусите като откритие сметища, затваряне на контейнерите и кошчетата за боклук и осигуряване на звукови репеленти, където гнездят гларусите.  

Мариела Кирова от КОД-Български възход контрира, че сметището ни е открито и няма как да се ограничи присъствието на гларуси там. "Ако разчитаме на самоконтрола на гражданите не виждам как ще постегнем ефективни резултати, при положение, че има граждани, които си хвърлят храната от балконите“, добави тя.

Мариян Иванов от "Възраждане“ посочи, че няма базисни данни какъв е броят на гларусите в момента, върху които да се изготви оценка дали популацията им е повишена. Освен това зададе въпрос по каква точно методика ще бъдат преброени гларусите в градска среда.