За времето от 00:00 ч. на 11.10.2024 г. до 08:00 ч. на 12.10.2024 г. на територията, обслужвана от ОДМВР-Смолян, се проведе Специализирана полицейска операция (СПО) Смолян за гарантиране на сигурността, опазване на обществения ред и предотвратяване на изборни нарушения и престъпления против политическите права на гражданите в периода на подготовка на изборите за Народно събрание на 27.10.2024 г., съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР – Смолян.

В хода на операцията са извършени проверки на 45 търговски обекта, заложни къщи и кредитни институции, за които съществува риск от свързани с изборния процес нарушения. Проверени са 34 лица, включени в активния криминален контингент, с цел превенция и осигуряване на обществения ред. Проведени са превантивни беседи с 6 лица, които могат да влияят на изборния процес, както и с 43 собственика на фирми със служители в йерархична зависимост, с цел предотвратяване на опити за т.н. "корпоративен вот". Съставени са 11 протокола за предупреждение. Образувани са 5 досъдебни производства, които нямат отношение към изборния процес. Иззето е 1 ловно оръжие по досъдебно производство.

На изградените контролно-пропускателни пунктове (КПП) са проверени 961 моторни превозни средства. За различни нарушения по Закона за движение по пътищата (ЗДвП) на водачите са съставени 52 акта и 193 фиша, а връчените електронни фишове са 61.