Липсата на кадри остава основен проблем на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“ в старата столица. Това заяви за "Фокус“ директорът д-р Даниел Илиев. Той подчерта, че липсата на пари, остарялата база и неефективната апаратура вече са в миналото. Най-сериозна трудност среща ръководството с кадровото обезпечение на най-голямото лечебно заведение в региона, което не само лекува пациентите от цялата област, но и поема голяма част от пътния травматизъм от Прохода на Републиката.

"Водещото при нас е кадровата обезпеченост. Липсата на кадри, на специалисти, липсата на млади хора, които да станат специалисти по здравни грижи и лекари-специалисти. Това е много голям проблем, имайки предвид и отрицателната демография. Ние го отчитаме като първостепенен и правим всичко възможно да се справим с него“, категоричен бе д-р Илиев като не скри, че положението вече е критично.

Според него човешкият фактор е водещ в здравеопазването днес.

"Без човешкия фактор никой не може да направи сериозна инвестиция, сериозен бизнес план, да разкрие ново отделение със скъпа апаратура, без да има покритие от специалисти и то от хора, които са амбициозни, добри лекари и отдадени на професията“, допълни още медикът.

В момента в МОБАЛ "Д-р Стефан Чекезов“ има 30 специализанти, които специализират по 25 различни специалности.

"Това е недостатъчно и полагаме усилия да поканим още младежи да специализират в Търново с надежда, че след като придобият специалност, те ще продължат своя път на развитие тук при нас“, обясни д-р Илиев.

Младите лекари имат възможност да получат финансова подкрепа за квартира, както и стипендии за различни висококвалификационни курсове. Парите се осигуряват от фонд "Заедно“ на Общината.

Ниските заплати също са пречка пред това младите специалисти да остават в извънстоличните болници, но д-р Илиев увери, че се работи за тяхното увеличение и, че се очакват реални резултати в тази посока в близките три месеца.

Луиза ТРАНЧЕВА