С оплаквания за повръщане и общо неразположение 30 работници от фабрика край Кърджали са потърсили помощ в областната болница. Това потвръдиха за "Фокус" от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

Всички работници са посочили, че са получили симптомите след като са обядвали в столовата на фабриката. Изхранването на служителите е от външна фирма за кетъринг.

Взети са проби от посудата, натривки от плотовете в столовата, както и проби от персонала на фирмата за кетъринг, за да се установи причинителят. Проверени са и здравните книжки на работещите там, по които няма нарушения.

Резултатите от пробите се очаква да станат ясни в понеделник.

Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Кърджали временно спря дейността на кухня-майка в град Момчилград. Кухнята произвежда и доставя храна в два обекта на едно и също предприятие в гр. Кърджали и гр. Крумовград.

Инспекторите от ОДБХ-Кърджали извършиха пробонабиране от храната, контактните повърхности и наличните суровини за лабораторен анализ. Пробите са изпратени за микробиологично изпитване в акредитирана лаборатория. От Регионалната здравна инспекция (РЗИ) са предприети мерки по компетентност към персонала, работещ в обекта.