30 години на сцена празнуват музикантите от Б.Т.Р. заедно със симфоничния оркестър на МДТ "Константин Кисимов“, предаде кореспондент на "Фокус“. От културната институция в старата столица уточняват, че грандиозният концерт ще се случи в последния работен ден на седмицата в зала 1 на НДК.

За първи път почитателите на Б.Т.Р. ще чуят песните от 30-годишната история на бандата в нови аранжименти, адаптирани за рок група и симфоничен оркестър. Те ще звучат под диригентската палка на маестро Георги Патриков.

Идеята за концерта е следствие от успешното съвместно сътрудничество на Б.Т.Р. и оркестъра на търновския театър. То започна през 2022-а с музикалния проект "Мюзикъл и рок“, който се радва на голям успех в цялата страна. През тази година Илиян Диков, който свири на ударни инструменти в рок бандата, стана част от новата джаз формация на театър и участва в концерта "Вечерта на мюзикъла“ със звездния дует на Нети и Дони, хор и солисти на МДТ.

Оркестрацията на 13 от обичаните песни на Б.Т.Р. е направена специално за концерт в НДК от диригента Георги Патриков и музиканта Аспарух Бойлов, който е част от оркестъра на великотърновския театър и създател на джаз формацията при МДТ. Сред парчетата, които публиката в зала 1 ще чуе за първи път, са "Невидими стени“, "Подземни реки“, хитът "Вяра“ и др. Новата оркестрация изцяло променя музикалната картина, споделя диригентът. Той гарантира истинска рок експлозия, допълнена от мощните звуци на симфоничния оркестър. И допълни, че съвсем скоро съвместният концерт на Б.Т.Р. и симфоничния оркестър на МДТ ще се превърне в музикален албум.

Концертът с Б.Т.Р. е второто представяне на великотърновския театър на авторитетната национална сцена в София през тази година. През юни екипът на МДТ покори публиката в зала 1 на НДК с операта "Дон Жуан“ на Моцарт.