3,7% е безработицата за региона на Дирекция “Бюро по труда" - Велико Търново, предаде кореспондент на “Фокус".  Средните стойности за страната са 5,1%, а за областта - 5%. Това показва септемврийския бюлетин на Дирекцията, предаде кореспондент на “Фокус". Спрямо август се наблюдава спад в безработицата с 0.1%. По общини тя е както следва - за Велико Търново - 3%, за Елена - 12% и за Златарица - 15%.

Регистрираните незаети през месец септември в Дирекция "Бюро по труда" са 1 473. За ползване на посредничеството и услугите на бюрото по труда през месеца са се записали нови 260 лица.

205-а души са започнали работа, като се наблюдава увеличение на броят им в сравнение с предходния месец  и спрямо същия месец на миналата година. Осем  лица от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своята нова позиция чрез бюрото по труда.

Разпределението на започналите работа безработни лица по сектори на икономиката е както следва: преработваща промишленост – 47%, образование – 20%, държавно управление -10%, търговия – 7%, хотелиерство и ресторантьорство – 5%, и други.

Вакантните позиции на първичния пазар през септември са били 115. Най-голям дял свободни работни места са заявени в сектор преработваща промишленост (29%), образование (19%), търговия (9%), административни и спомагателни дейности (8%), хотелиерство и ресторантьорство (7%).

Най-търсените от бизнеса професии през месеца са: персонал, зает в сферата на персоналните услуги, персонал, полагащ грижи за хората, работници в  преработващата промишленост, персонал осигуряващ сигурност и защита, водачи на МПС и подвижни съоръжения, работници по събиране на отпадъци и сродни на тях, квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни и други.