29 катастрофи са регистрирани на територията на Областна дирекция на МВР - Велико Търново за последната седмица. Това отчете главен инспектор Радостин Върбанов, началник на сектор “Пътна полиция", предаде кореспондент на “Фокус". Той уточни, че става въпрос за периода 24-29 септември. В региона са регистрирани общо пет тежки произшествия с 12 ранени. Загинали, за щастие, няма.

“През миналата седмица в областта са установени осем шофьори, седнали зад волана, след употреба на алкохол. Петима от тях са с над 1,2 промила алкохол в кръвта. Нашите екипи са хванали още водач, употребил наркотични вещества и 14 неправоспособни. Съставени са 202 акта и са наложени 766 глоби по фиш. Заснети са 576 видеоклипа за скорост", обобщи Върбанов.

Той категоризира и по-характерните произшествия. Едно от тях е катастрофа в Прохода на Републиката - в участъка до разклона за село Нацовци, където пострадаха 8 души, като четирима от тях все още са в болница. При друг по-тежък инцидент 8-годишно дете от Стражица е паднало от тротинетка.

Главен инспектор Върбанов апелира родители, които са закупили на децата си такива превозни средства да се запознаят със Закона за движение по пътищата кой и къде има право да ги управлява.

Директорът на Областно пътно управление – Велико Търново инж. Венцислав Ангелов обясни, че към момента текат ремонтни дейности и подновяване на маркировката на пътя Русе – Велико Търново, Прохода на Републиката, пътя село Поликраище – Лясковец – Елена, Велико Търново – Варна и село Царевец – Свищов. Вече е приключил ремонта на пътя в района на чешма Кесарево, в участъка до разклона за село Водно.

През миналата седмица са изпратени 8 сигнални писма до собствениците на пътя за отстраняване на нередности и 6 становища по проекти за постоянна и временна организация на движението в различни проблемни участъци. Обслужени са 1251 граждани.

В периода 23-29 септември са проведени осем беседи по Пътна безопасност в учебни заведения на територията на областта. За предстоящата седмица са предвидени четири такива.