В община Търговище за пръв път ще могат да гласуват 284 души, съобщиха от общината. Това е броят на младежите, навършили пълнолетие от предходните избори на 9 юни до днес. Най-възрастният гласоподавател в общината е мъж от село Макариополско, който е на 102 години.

Общо 56 238 души са вписани в избирателните списъци в община Търговище в изборите за народни представители. В град Търговище са 35 442 от тях, а 20 796 са от населените места в общината.

Общо 105 са образуваните избирателни секции, включително една подвижна и една в многопрофилната болница в Търговище. 47 от тях са в областния град и в кварталите Въбел и Бряг. В останалите населени места от общината секциите са 56 броя. По две ще са те в селата Голямо Ново, Кралево, Лиляк, Подгорица и Руец.

45 граждани с трайни увреждания са заявили желанието си да дадат своя вот в подвижна урна. Желание да гласуват в болницата до момента са заявили 21 души. Техният брой може да се увеличи, в случай че новопостъпили през деня пациенти заявят желание да гласуват там.

Припомняме, че пет секции в областния град са преместени заради ремонтите, които се извършват в I СУ "Св. Седмочисленици" по Плана за възстановяване и устойчивост. Секции № 21 и № 23 са преместени в Детска ясла № 5. Секция № 22 остава в сградата на I СУ, но се помещава в ученическия стол. Секции № 24 и № 25 са в Дневния център за пълнолетни лица с увреждания на ул. "Кап. Данаджиев“ № 29. За улеснение на избирателите е поставена и указателна табела пред I СУ. 

И за тези избори Община Търговище осигурява специализиран автомобил за придвижване до избирателните секции на граждани с увреждания на опорно-двигателния апарат и на зрението. Избирателите могат да ползват общинския автомобил след подаване на заявка на телефони 0601 6 86 50 и 0879 292 805 през целия ден. Те следва да представят пред съответното длъжностно лице експертно решение на ТЕЛК за инвалидност, не по-малка от 71 на сто, или епикриза, доказваща временната невъзможност или съществени затруднения за придвижване.