27 вида растения, включени в Червената книга на Република България, могат да се видят в Ботаническата градина в Балчик, която днес има рожден ден и отбелязва 68 години история, предаде репортер на "Фокус". Списъкът със застрашени и изчезващи биологични видове в Архитектурно-парковия комплекс включва водна и пясъчна лилия, теснолистен божур, добруджански пелин, див рожков и родопски силивряк.

В Ботаническата градина в Балчик се отглеждат около 30 растителни вида, описани в приложенията на Закона за опазване на биологичното разнообразие. На територията ѝ през 1967 г. е обявена природна забележителност – "Вековно дърво“ Бяла топола на възраст над 350 години, припомнят ботаниците. Екземплярът е вписан като защитен природен обект в Регистъра на вековни дървета. 

В "Плачеща градина" се намира екземпляр от вида Метасеквоя, един от първите реинтродуцирани екземпляри, след повторното откриване на вида през 1941 г., като рецентен. На територията на Ботаническата градина се намира и един от най-възрастните екземпляри от вида Вечнозелена магнолия (над 110-годишна). Успешно се отглеждат и други дървесни видове с културно-историческа стойност, като древното гинко, бонбонено дърво, лирово дърво, книжно дърво, ликвидамбър. 

Това са само част от богатствата, скрити в ботаническата градина в Приморска Добруджа, втора по големина след тази в Монако. Много любопитни факти могат да разкажат ботаниците за своите колекции. Градината е определена за спасителен център по Вашингтонската конвенция CITIES, която контролира търговията с редки и застрашени видове. През 2005 г. е обявена за защитена местност по Закона за защитените територии.

Жулиета НИКОЛОВА