Жители на 27 населени места от община Генерал Тошево имат възможност до 30 септември 2025 г. да ползват социалната услуга "Топъл обяд", предаде репортер на "Фокус". Едно от условията за да е допустим даден кандидат за безплатната услуга, е да има месечен доход не по-голям от 504 лв. 

Обхванати са лица от различни уязвими социални групи - с ниски доходи, самотноживеещи пенсионери,  скитащи, бездомни и такива, които поради инцидентни обстоятелства са в затруднена и уязвима ситуация и за тях е установена нужда от този вид подпомагане, лица с увреждания и в невъзможност да се грижат сами за себе си, както и лица, граждани на трети страни по Закона за убежището и бежанците.

Трайно от услугата се ползват 120 лица, през последните осем месеца на годината са подпомогнати 161 лица. Отворена е възможност за подаване на нови заявления за ползване услугата и занапред. Заявлението се подава в сградата на Община Генерал Тошево от кандидатите лично, чрез законен представител или чрез упълномощено лице.

Топлият обяд се приготвя и предоставя от домашен социален патронаж при Общината. Обслужват се жители на град Генерал Тошево, кв. "Пастир", с. Балканци, с. Преселенци, с. Пчеларово, с. Спасово, с. Дъбовик, с. Зограф, с. Присад, с. Писарово, с. Конаре, с. Снягово, с. Александър Стамболийски, с. Йовково, с. Кардам, с. Рогозина, с. Чернооково, с. Равнец, с. Василево, с. Житен, с. Градини, с. Росен, с. Красен, с. Сноп, с. Изворово, с. Къпиново и с. Росица.

Жулиета НИКОЛОВА