Назначени са вече секционните избирателни комисии в област Смолян за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври, като броят им е 261. Това каза за "Фокус“ Таня Светлинова – секретар и говорител на Районната избирателна комисия – Смолян. Все още обаче текат промени в някои от съставите на комисиите, в които са назначени общо 2063 лица. В 129 секции ще има и машинно гласуване. Общият брой на избирателните секции най-вероятно ще претърпи промени, тъй като предстои образуването на секции в лечебни заведения и подвижни секции, уточни Светлинова.

Тя отбеляза, че до 12 октомври е крайният срок за избирателите, чиито постоянен и настоящ адрес са в различни населени мета, да подадат заявление за гласуване по настоящ адрес. Това може да стане писмено или онлайн на страницата на ГРАО.

"Относно избирателите с трайни увреждания, които не могат да упражнят правото си на вот в изборното помещение и желаят да гласуват в подвижна избирателна кутия, срокът за подаване на заявления е до 12 октомври. Те отново могат да се подадат писмено или онлайн чрез страниците на общините по постоянен или настоящ адрес. Кметовете на общини трябва да направят предложения за образуване на подвижни секции до 16 октомври. Трябва да има минимум 10 души, за да може законосъобразно да се образува такава секция“, обясни секретарят на РИК - Смолян.

Тя допълни, че към момента има постъпили жалби за назначаване на съставите на СИК в общо пет общини в област Смолян. "Те са подадени към ЦИК чрез РИК. Жалбите се отнасят за неправомерно разпределяне на съставите на СИК в общините. Очакваме ЦИК да излезе с решение по жалбите“, посочи Светлинова.  

Припомняме, че 111 са кандидатите за народни представители за четирите депутатски места в област Смолян. Те са регистрирани в общо 27 партии и коалиции.