С поредица от събития Областна администрация – Велико Търново отбеляза своя 25-и рожден ден, предаде кореспондент на "Фокус“. Водосвет отслужи негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий, след което празникът продължи с  кръгла маса на тема "25 години Областна администрация Велико Търново – минало, настояще и бъдеще“. В нея се включиха деветима областни управители, а основен акцент бяха спомените им и визията им за развитието на институцията.

Пред гостите първият губернатор в съвременното държавно устройство – д-р Румен Рашев, който е назначен на първи февруари 1999 година с решение №45 сподели, че преди четвърт век дори е било невъзможно да се пътува нормално от Велико Търново до Ловеч.

"Радвам се, че сега това звучи смешно и абсурдно. Радвам се, че и никой от управляващите през годините не пое сериозно идеята областните центрове да бъдат окрупнени и Велико Търново да бъде неглижирано“, каза д-р Рашев. След него проф. Константин Дочев разказа, как законотворците в края на 90-те години са му поръчали да измисли исторически имена на всички области в България, а той и екипа му са дали името "Царствена“. По ред причини обаче тези наименования не са били възприети.

Третият областен управител Красимир Генчев акцентира върху газификацията на триградието Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. Приемникът му проф. Пенчо Пенчев си спомни за няколко кризисни момента от неговия мандат като обгазяването на Дебелец и синхронизираните действия на институциите. След него думата взе Георги Рачев и открои като паметни моменти работата по отдаването на летище Горна Оряховица на концесия и обезопасяването на Присовските завои.

Първият служебен губернатор проф. Георги Камарашев си спомни за отговорността, с която екипът е организирал провеждането на парламентарни избори, както и натиска за закриване на няколко частни лечебни заведения. Николай Йоцов акцентира на приемствеността и отправи благодарност на Областна администрация за административния капацитет, а проф. Любомира Попова разказа за няколко добри инициативи, но припомни и за кризите с африканската чума и пандемията от Ковид 19.

Инж. Георги Гугучков подчерта, че за доброто функциониране на институцията Областен управител е много важно институционалното партньорство с местната власт в лицето на кметовете и Общинските съвети, както и с областните и териториални дирекции.

От своя страна настоящият губернатор Ивайло Здравков също обобщи изминалите седем месеца като акцентира на доброто справяне с кризите с птичия грип и обилния снеговалеж в края на ноември, когато в две общини бе обявено частично бедствено положение. След края на кръглата маса той връчи на своите предшественици почетна значка на Областен управител и подчерта, че всички те са дали своя принос за развитието и модернизацията на региона.

В Областна администрация бяха подредени и две изложби – "25 години Областна администрация Велико Търново - работни моменти“ и експозиция, посветена на 170-та годишнина от рождението на бележития държавник, революционер и белетрист Стефан Стамболов.