Председателят на Общинския съвет – Смолян, Димитър Кацаров направи отчет пред журналисти за дейността на местния парламент за първите 7,5 месеца от началото на мандата или от 13 ноември до 30 юни, предаде репортер на "Фокус“. Той уточни, че съгласно Правилника за работа на Общински съвет, на всеки шест месеца трябва да се прави такъв отчет и той вече е приет от съветниците, а следващият ще бъде през януари 2024 г.

"Общинският съвет на Смолян е доста интересен и различен от много общински съвети в страна и има доста особености. В него има представители на 6 групи формации – доста многоцветен общински съвет. В него присъстват и четирима кандидати за кметове, които са общински съветници и това дава нюанс и не се е случвало скоро. В него има и шестима юристи“, коментира Кацаров и уточни, че многопартийната система в общинския съвет дава по-голяма сила на взетите решения.

Той отбеляза, че има и лош пример. "Започнахме последните две сесии с напускане на групи съветници и с падане на мнозинство и невъзможност за разглеждане на решения. Вместо да се концентрираме във важното и основното се допускат политически изказвания, които нямат нищо общо с обсъжданите теми и докладните теми. Това пък е интересно, защото се чуват различни мнения и позиции“, допълни председателят на местния парламент в Смолян.

243 са решенията, приети от Общински съвет - Смолян от 13 ноември до 30 юни. Проведени са 11 заседания  - 10 редовни и 1 извънредно. "За този период няма констатирани отсъствия на общински съветници от заседания, без да са пуснали уведомления при мен, че ще отсъстват по уважителни причини. Общо 29 са отсъствали по уважителни причини за тези заседания. Приетите решения засягат развитието на общината, инвестиции, градоустройство, комуникации, европейски проекти, социални дейности, екология, култура, разпределение на дейностите по Закона за публичните финанси и други“, уточни Кацаров.

Той допълни, че областният управител е упражнил правото си на контрол и за ново обсъждане са върнати 7 решения - едно е изменено, едно е прието наново и пет са отменени изцяло. Пропуските в тях са основно за чисто документални пропуски.

В Административния съд са образувани три преписки по жалби. "Съдът е отменил решение № 29 на Общинския съвет и то е обжалвано във ВАС, като делото там е насрочено за октомври. То се касае за измененията в Наредба 2 за таксите на общината и най-вече за издаване на разрешителни за документи и други. Другите две жалби са оставени от съда без разглеждане“, уточни председателят.

Той посочи, че постоянните комисии са пет. На техните заседания общо 11 общински съветници са отсъствали по неуважителни причини и без да подадат писмени заявления за това. "Тези, които не са уведомили са отсъствието си, са лишени с 10 % от възнаграждението си, както е съгласно Правилника за дейността на общинския съвет“, подчерта Кацаров и акцентира и на по-важните решение, приети от Общинския съвет.

На финал, той посочи, че всички съветници трябва да продължават да полагат още усилия за цялостното решаване на проблемите в община Смолян. "Иска се да се работи на високи обороти, да има дисциплина и да спазваме правилниците“, каза още Димитър Кацаров.