Катедралният храм "Св. Успение Богородично" във Варна свети с ново ефектно външно осветление. 24 прожектори са монтирани на стълбовете и обливат с топла светлина външната фасада и куполите на храма. Целта е да се постави акцент, както на детайлите, така и на цялостния облик и великолепие на катедралния храм. Новата външна осветителна инсталация ще бъде синхронизирана с автоматичен таймер на уличното осветление.

Цялостният проект за ефектно осветление на катедралния храм включва общо 69 прожектора, като останалите 45 ще бъдат поставени във вътрешността на храма. Инсталацията на вътрешното ефектно осветление ще започне след християнския празник Успение на св. Богородица и се предвижда да бъде завършено преди Кръстовден.

Подновяването на вътрешното осветление на храма ще постави акценти върху витражите, иконописите и иконите. За целта фирмата - изпълнител ще използва съществуващата електрическа инсталация, с изключение на горната част на църквата (на мястото на хора), където ще бъде изградена изцяло нова.

Светлините във вътрешността на Катедралата ще са решени в топло бяло. Студена светлина ще бъде използвана единствено за осветяване на витражите отвътре, за да се открояват на фона на уникалната каменна фасада.

Община Варна припомня, че повече от година и половина катедралният храм "Св. Успение Богородично" не разполага с външно осветление. Предходното беше демонтирано по време на ремонта на храма през 2022 г. и не е възстановено отново, поради факта, че е увреждало фасадата на църквата.