24-годишният Любослав Ганев извади Светия кръст от водите на река Банщица в Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. Отбелязването на празника Богоявление - Кръщение Господне започна с отслужването на  Архиерейска Св. Литургия в храм "Свето Успение Богородично“. Литургията беше възглавена от Велбъждския епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.  

След това се извърши литийно шествие от храма до река Банщица, където беше отслужен Велик Водосвет и потопен Светият кръст във водите на реката. За първи път в шествието участваха и знамената на съюзите на запасните офицери и на съюз "Традиция“. На събитието присъстваха областният управител на Кюстендил Александър Пандурски, кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов, председателят на Общинския съвет Димитър Велинов. Стотици бяха жителите и гостите на Кюстендил, включили се в обща молитва.

"Нека бъде честит празникът за всички нас. Нека Бог по своята милост да дарува на всички нас, на целия български народ, на всички живеещи в този град, на всеки дом и на всеки човек здраве, живот, мир, благоденствие, добруване. Всяко благо, което да удовлетворява както духовните нужди, така и телесните нужди“, пожела Велбъждския епископ Исаак.

22 кюстендилци се включиха в ритуала по изваждането на Светия кръст от водата. Късметът се усмихна на 24-годишния Любослав Ганев. Той работи като таксиметров шофьор, занимава се със спорт. Изважда кръста за втори път в живота си.

"Искам да пожелая на кюстендилци годината да бъде успешна и да бъдем по-добри едни към други. Народ без традиции е като дърво без корен. Поради тази причина участвам в тази традиция“, каза Любослав Ганев. Той посочи, че събраните пари от празника ще дари на човек в нужда.

Всички участници в православната традиция получиха благословение от духовенството при Кюстендилска духовна околия.