На 27.04.2022 г. се проведе областният етап на Международния конкурс за детска рисунка "С очите си видях бедата", организиран от РД “Пожарна безопасност и защита на населението" – Смолян в партньорство с Регионалния инспекторат по образованието – Смолян. В 20-тото поредно издание се включиха 111 рисунки, участвали в общинските етапи на конкурса от всички учебни заведения в Смолянска област. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Смолян.

Задача на конкурса е децата и учениците да пресъздадат със средствата на изобразителното изкуство познанията си за бедствията в световен мащаб, способите за защита и самозащита. Основна цел е да се предизвика интерес у тях към професията на пожарникаря и спасителя, желание за участие в доброволческа дейност и загриженост за опазване на околната среда.

По регламент конкурсът се провежда в три категории и три възрастови групи, деца и ученици от 7 до 18 годишна възраст. Сформираната комисия с представители от РДПБЗН Смолян, РУО на МОН гр. Смолян и Художествена галерия гр. Смолян разгледа, оцени и класира творбите. Отличените рисунки на областния етап ще участват във финалния кръг, който се провежда през месец юни в град София.