236 са случаите на наркотична интоксикация във Варна от началото на годината

Много от наркозависимите започват с дрогата още от ученическа възраст.

Регистрирани са над 450 престъпления, които са свързани с наркотици. Сред задържаните има 28 непълнолетни. Тревожната тенденция сочи, че има ръст в разпространението на синтетичните канабиноиди и производните на фентанила.

Много от наркозависимите започват с дрогата още от ученическа възраст, предаде БНТ.

Петър е на 26 години. Започнал да употребява дрога на 11. Пушел трева, после приемал амфетамини, стигнал до хероин и кокаин, но за да си ги позволи започнал да продава дрога.

"Аз не осъзнавах, че това е проблем. По-скоро си мислех, че така отпускам, забравям или се забавлявам, но впоследствие доста от сферите в живота ми започнаха да се разпадат. Започнах да се държа доста грубо с партньора в живота си. Не можех да се задържа на работно място повече от няколко месеца, защото употребявах и ми беше по-важно да употребявам, отколкото да работя и да се грижа за себе си", сподели Петър.

Наркотиците преобръщат живота на младия мъж. След 11 години в капана на дрогата той осъзнава, че се нуждае от помощ. Включва се в програмата "Промяната е живот".

"Самият зависим, той разбира рано за това, че е зависим, но за съжаление няма подкрепата. Борят се сами да се справят с проблема, това също е проблем. Това е тема табу, нас ни е срам да кажем на обществото, срамуваме се да търсим помощ и става вече доста късно", заяви Галина Палабуюк, психолог.

Сега Петър е студент и помага на други зависими, които търсят подкрепа в центъра, където самият той е получил подкрепа - възможност за друг живот.

"За тези, които са все още там и се борят, искам само да кажа, че път има, но трябва да се потърси и да се поиска, за да може нещата да се случат", каза още Петър.

Към марихуаната вече посягат и 7-годишните и за децата не е трудно да стигнат до нея, казват специалистите. После за някои от тях пътят към амфетамините и хероина не е дълъг. Според психолозите, които помагат на зависимите, решението не е в лекуването на симптомите, а в изкореняването на проблема.