23 пожара са гасени в област Кюстендил, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР – Кюстендил. Причини за възникването им са небрежност, природни явления, неправилно ползване на нагревателни уреди.

4 от пожарите са със загуби, тежко пострадали са 2 жени от село Големо село – в къщата им е избухнала газова бутилка. 55-годишната жена и 30-годишната й дъщеря са настанени в столично здравно заведение за лечение. С опасност за живота са. Унищожена е спомагателна постройка в имота им, покривна конструкция. Противопожарните екипи, потушили пожара, са спасили от опожаряване къщата. Досъдебно производство е образувано по случая в РУ Бобов дол, уведомена е прокуратурата.

Пожарът в къща в с. Багренци е унищожил 100 кв. покривна конструкция, угасен е от 2 противопожарни екипа, няма пострадали хора, спасена е къща. Причина за възникването му е небрежно боравене с открит огън.

Пожарът в частен имот в с. Крайници е причинен от неправилно ползване на нагревателни уреди. Унищожени са 22 кв. м покривна конструкция, няма пострадали хора.

Пожарът в кафене в Кюстендил е причинен от късо съединение, унищожено е ел. табло. Няма пострадали хора.

 За потушаването на пожарите без загуби е бил ангажиран значим ресурс от пожарникари, техника. Повечето от тях са причинени  от мълния - на   територия в землищата на с. Слокощица, Ябълково, Жабокрът, Цървена ябълка, Дождевица – низово в гора, Злогош, Фролош, Грамаждано, Драгодан, Самораново, Джерман, Яхиново, Сапарево и Дупница. Пожарът в района на ВЕЦ "Калин“ се доугасява и днес.