В Дупница предстои "Забавно междучасие“, предаде "Фокус“. Събитието се организира по проект "Бъдеще за децата на Дупница“ и започва от 10.00 часа в двора на семейния център в квартал "Ценеви“.

Проектът е финансиран по Програма "Развитие на човешките ресурси". Основната цел е повишаване качеството на живот за децата от община Дупница, чрез предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги, включително в домашна среда, както и други видове консултативна подкрепа за превенция на рисковете от изоставяне и за намаляване на негативните тенденции, свързани с детската бедност, в контекста на Европейската гаранция за детето.

Проектът е ориентиран към бездомни деца или деца, живеещи в изключително лоши жилищни условия, деца с увреждания и деца с проблеми с психичното здраве, деца от семейства с ниски доходи, деца в несигурна семейна среда, както и към непълнолетни майки и техните деца; деца на родители трудови мигранти.  

Целева група са и служителите на Център за детско развитие, който е създаден за да администрира предоставянето на предвидените в проекта социални и интегрирани здравно-социални услуги.

По проекта се предоставят различни услуги. Сред тях са консултиране, информиране, насочване към медицински специалисти, наблюдение на здравното, физическото и психомоторното развитие на бебета и деца, превенция на детската заболеваемост,  подготовка за включване в образователната система и проследяване адаптацията на детето в образователната среда, психологическа и училищна подкрепа.

Предоставят се и слуги за ранно детско развитие - формиране на родителски умения, семейно консултиране и подкрепа, ранна интервенция на  уврежданията, патронажна грижа за деца от 0 до 3 години; превантивни, подкрепящи и интегрирани здравно-социални услуги в общността за деца до завършването на средно образование, вкл. с увреждания и с потребност от постоянни медицински грижи.