И тази година традицията беше спазена и за пореден път градът посрещна Йордановден с богата празнична програма, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас. Първоначално в катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий“ беше отслужена света литургия, след което на площада пред църквата се проведе освещаване на бойните знамена и водосвет за здраве на българското войнство от Гарнизон - Бургас. Тази традиция води началото си от 917 г., когато преди битката при Ахелой е извършен първият водосвет.

Точно на обяд започна и ритуалът по спасяване на светия кръст, който се извърши от платформата на Моста в Морската градина. Топлото време и високите температури благоприятстваха спазването на традицията и доведоха рекорден брой "спасители“ – 66 мъже се хвърлиха във водите на Черно море, за да се надпреварват за кръста.

Пръв се оказа 22-годишният студент в Националната спортна академия Ангел Стойчев, който сподели, че вече няколко пъти се е включвал в ритуала от различни места в страната – Калофер и Средец, но днес успява да спаси кръста за първи път от родния си Бургас.

"Поздравявам всички момчета, които скочиха с мен – да са здрави, много щастливи и обичани. На себе си пожелавам също да съм здрав, всичко друго ще го постигнем“, допълни Стойчев.

Мария ПОПЧЕВА