Тържествен ритуал  по присвояване на първо офицерско звание и връчването на дипломите на курсантите и свидетелствата на кадетите от 146-и випуск "Цар Симеон Велики“ на НВУ "Васил Левски“ предстои във Велико Търново, предаде кореспондент на “Фокус". Събитието ще се случи тази събота /на 27 юли/ от 18:00 часа пред Музикално-драматичен театър “Константин Кисимов", а веднага след него ще има и празнична програма, но в района  на висшето училище.

218 са випускниците, които ще получат своите дипломи и свидетелства.

Първенец на Випуск – 2024 на НВУ "Васил Левски" е лейтенант Даниел Костов - специализация "Разузнаване". Той ще получи награда от Министъра на отбраната, академичната награда "Полковник Борис Дрангов“ от НВУ "Васил Левски“, пруска офицерска сабя от началника на НВУ "Васил Левски“ и грамота Cum Laude за отличен успех в курса на обучение.

113 са курсантите, обучавали се в трите факултета на Университета. 6 от тях ще получат Грамота за отличник на военна специализация: - лейтенант Николай Симеонов – отличник на специализация "Мотопехотни и танкови войски“; лейтенант Ирена Демирева – отличник на специализация "Разузнаване“; лейтенант Жулиана Михнева – отличник на специализация "Сигнално разузнаване и електронна война“; лейтенант Йоанна Йовова Мутафчиева – отличник на специализация "Материални средства, придвижване и транспорт“; лейтенант Николай Копанов – отличник на специализация "Артилерийско инструментално разузнаване“; лейтенант Тони Борисов – отличник на специализация "Артилерийско и зенитно въоръжение, стрелково оръжие, оптика и бойни припаси“; лейтенант Димитър Раев – отличник на специализация "Военни КИС - КСТ“. А 17 от тях ще бъдат наградени с грамота Cum Laude за постигнат отличен успех в курса на обучение.

Випускниците военнослужещите в задочна форма на обучение, които ще получат своите лейтенантски пагони са 39. 7 са военнослужещите, които завършват курса за професионална квалификация по Военно дело. Първенец на курса е лейтенант Николай Арабов.  59 са кадетите, които ще получат своите свидетелства за обучение в Професионалния сержантска колеж. Първенец на випуска на Професионалния сержантски колеж е редник Иванка Александрова Нончева. 2 са завършилите с диплом с отличие от Професионалния сержантски колеж – младши сержант Пламен Панев от дневна форма на обучение и редник Веселина Костадинова от задочна форма на обучение.

14 са отличените с грамоти лейтенанти сред випускниците за класиране на призови места в държавни военни шампионати и първенства.