Пред сградата на Община Шумен на 11 октомври от 12:00 часа ще се проведе тържественият ритуал по полагане на военна клетва на курсантите от 151-ви випуск на Националния военен университет "Васил Левски“ и на четвърти випуск на гражданите, приети за срочна служба в доброволен резерв.

"Съвместно ще положат клетва военнослужещите от гарнизона във Велико Търново и Шумен“, каза деканът на факултета "Артилерия, ПВО и КИС“ полковник доц. д-р инж. Станчо Станчев. Той обясни, че военната клетва е ритуал, който е първото стъпало за военнослужещите. Чрез него те дават своя дан към родината и заявяват безпрекословното изпълнение на заповедите на своите командири и началници.

"Клетва ще положат 130 курсанти, от които 111 мъже и 19 жени. Те се обучават по 16 военни специализации във факултетите на НВУ "Васил Левски“ – "Сигурност и отбрана“ и "Логистика и технологии“ във Велико Търново и "Артилерия, ПВО и КИС“ в Шумен. Курсът на обучение е 5 години, след което курсантите се дипломират с образователно-квалификационна степен "бакалавър“ по военна и гражданска специалност“, съобщи д-р инж. Благовест Банков, нещатен ПР на шуменския факултет на НВУ "Васил Левски“. Той обясни, че приетите за срочна служба в доброволния резерв са 56 мъже и 23 жени, които също ще положат клетва по време на церемонията.

Във връзка с програмата по полагане на клетва се въвежда временно ограничаване на движението и паркирането на МПС по бул. "Славянски“, в участъка от ул. "Адам Мицкевич“ (сградата на ДНА) до ул. "Карел Шкорпил“ (сградата на военното училище). Промяната на движение важи на 10 октомври (четвъртък) от 18:00 до 19:00  часа и на 11 октомври (петък) от 9:00 до 14:00 часа.

Поканени са официални гости на церемонията, като представител на Министерството на отбраната ще бъде заместник-министърът ген. Радостин Илиев, съобщиха по време на брифинга.