20% от плажовете в България са на територията на община Шабла, а най-дългата плажна ивица - 40 км, е пак там и достига границата с Румъния. Това е само една от особеностите и уникалността на най-северната община в Приморска Добруджа, където днес на посещение е министърът на туризма Зарица Динкова, съобщават от морската община.

"Има шанс да се привлече по-голям клас туристи, защото имате опазена природа. Археологическите разкопки също са продукт, който може да се предложи на туристите тук, заедно с природата“, това е заявила по време на срещата с кмета на Шабла Мариян Жечев министър Динкова. Обсъден е огромният потенциал за развитие на къмпинг туризма в региона по най-високите европейски стандарти.

През летните месеци малките села в Шабленско се оживяват и стават по-многолюдни. Например село Божаново от 4-ма постоянни жители през годината, през лятото се населява от около 80 човека, посочват от общината. В село Граничар има постоянно живееща полска общност. През последните 5 години е променена и визията на село Езерец, получени са над 30 разрешителни за строеж.

По-късно днес е предвидено министър Динкова да посети селата, водещи към румънската ни граница, археологически и природни забележителности, които се намират на територията на община Шабла.

Сред забележителностите в района са дюнни природни местообитания, понтосарматски степи и защитените местности Шабленско и Дуранкулашко езеро. Само преди дни бяха поставени информационни табели в близост до дюните в землището на шабленското село Дуранкулак, указващи защитения им характер. Забранява се паркиране на автомобили и кемпери, разпъване на палатки, палене на огън на открито, увреждането и унищожаването на растителност по крайбрежната ивица и върху дюните. Глобите за нарушители варират от 100 до 5000 лв.